BLOG

Chôdza naboso – barefoot

autorka: Ľubica Pappová dipl.f.
25. jún 2022

V prvom rade by som začala tým, že ľudské telo sa nedá rozdeliť na určité časti – je to celok v ktorom na seba všetko nadväzuje, preto aj ZDRAVÉ NOHY sú podstatnou súčasťou  ZDRAVÉHO DRŽANIA TELA. 

Ak sa chodidlá ako aj celé dolné končatiny nevyvíjajú správne skôr, či neskôr začnú prichádzať problémy a bolesti. Dôležité je nepripisovať časté problémy iba rastu dieťaťa a radšej sa poradiť s fyzioterapeutom.

Chôdza naboso alebo barefoot obuv?

Zložitá otázka… chôdza dieťaťa po rovnom a tvrdom povrchu nie je úplne prirodzená a je veľmi podobná chôdzi v tvrdej podrážke – nepodporuje správny tvar chodidla, ani správnu prácu prstov. Rovnováhu pri chôdzi nám zabezpečuje trojbodový oporný systém chodidla a dôležitú úlohu hrá palec a malíček – tie sa pri chôdzi krčia a snažia sa “zachytiť sa” o podlahu, no nemajú o čo… 

Správny vývoj chodidla rovnako súvisí s nervovými vláknami na chodidle ktoré sú ovplyvňované a stimulované dotykom, teplotou a typom povrchu (koberec, kamene, hlina, nerovný povrch…) 

Má negatívny vplyv aj to, že málo, alebo príliš  zaťažujeme nohy? 

Určite áno. Preťažovaniu nôh u detí sa budeme venovať v ďalšom článku, ale dnes aspoň k tomu opaku. Deti potrebujú dostatok chôdze a pohybu, aby sa nohy správne vyvíjali, pretože najviac informácií získavame z periférie (chodidlo, dlaň). Telo funguje ako panelák, ak nie sú dobré základy, ani stavba nebude dobrá – reťazový efekt. 

Kedysi ľudia nemali toľko problémov s pohybovým aparátom, no je to preto, že telo prirodzene zaťažovali všestranne a rovnomerne už od detského veku a dostatočne chodili. Chodiť by sme mali denne a najmä po prírodnom teréne so zmenami povrchu (hlina, trávnik, kamene, piesok, palice, listy atď.) kde sa svaly chodidla reflexne sťahujú, čo je zodpovedné za modeláciu klenby nohy. Dôsledkom dnešnej doby je aj častejšie využívanie dopravy, rozšírenie trhu (veľký trh s obuvou, kde sa často ide po kvantite a nie kvalite – zlý tvar obuvi, tvrdá a hrubá podrážka atď.) a tým nedostatočné zaťaženie nôh a nedostatočná stimulácia. 

Prečo vznikla barefoot obuv?

S chôdzou naboso prichádzajú aj obavy rodičov, či reálne nebezpečenstvo, niektoré z nich ako napríklad chlad tu boli už dávno, niektoré prišli s nezodpovednosťou ľudí – poranenia chodidla, infekcie ( odpadky, rozbité sklo, striekačky na ihriskách atď.

Barefoot – imitácia chôdze naboso – systém má tenšie a elastické podrážky, ktoré umožňujú chodidlu kopírovať povrch, podporujú anatómiu nohy a zároveň chránia pred vonkajšími vplyvmi. Treba však zohľadňovať na akom povrchu ich chceme nosiť. Pri dlhodobej chôdzi na rovnom tvrdom povrchu opatrne – tu by som zvolila skôr obuv barefoot alternative, ktorá rovnako neobmedzuje chodidlo, avšak čiastočne tlmí nárazy pri chôdzi na tvrdom povrchu. 

POZOR – ak sa chôdza naboso, alebo barefoot nevyužije správne, môžeme preťažiť nielen nohy, ale aj chrbticu! Pozor na barefoot pri prvých krokoch – pri prvých krokoch dieťa chodí najčastejšie po rovnom a pevnom povrchu, kde by som radšej zvolila na začiatkoch pri papučkách s tvarovanou stilkou napríklad papučky značky RAK atď. a kombinovať to s chôdzou naboso v prírode ak to podmienky dovoľujú. Ak nezačínate u detí s barefoot obuvou od malička, tak začnite postupne a opatrne a prechádzajte postupne – zo začiatku napr. na hodinku denne po rôznom teréne a snažte sa viesť dieťa k došlapu na prednú časť chodidla nie na pätu.

Kedy sa neodporúča barefoot obuv?

Neurologické poruchy, ťažké deformity nôh, svalová hypotónia a opatrní buďte aj pri hypermobilite a diabetese.

Záver:

Na záver by som to zhrnula – som za chôdzu naboso aj barefoot obuv v teréne, kde má opodstatnenie. Pri dlhodobej chôdzi po tvrdom rovnom povrchu, by som zvolila radšej barefoot alternative. 

V prípade otázok nás kontaktujte.